hoe kun je kleding het beste wassen

Blog 2: Wasintructies – Wat is de beste manier om jou kleding te wassen?

Hallo daar! Welkom bij een gloednieuwe blogpost. In deze blogpost wil ik jullie tips meegeven voor het wassen van je kleding voor het behoud van de kwaliteit. Want zeg nou zelf. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je kleding niet zo uit de wasmachine komt, als hoe je hem erin hebt gedaan! Om dit te voorkomen geef ik jullie in deze blog een aantal tips.

Tip 1: Was je kleding zo min mogelijk

Onze kleding is gemaakt van goede kwaliteit materialen, echter is het wassen van de kleding niet goed voor de kleding zelf. Op de lange duur kan het er bijvoorbeeld voor zorgen dat materialen kunnen gaan pluizen of de kleur ervan zal vervagen. Probeer je kleding dus niet te vaak te wassen om er het langst van te genieten!

 

De kleding hoeft, mits je er niet in gesport hebt in principe pas na vijf of zes keer dragen gewassen te worden. Ben je bang voor geurtjes, gebruik dan een textielverfrisser om geurtjes te neutraliseren. Ook kun je gebruik maken van verschillende lagen, draag bijvoorbeeld een shirt onder jou hoodie of sweater. Dit shirt kan eventuele lichaamsgeuren of zweet opvangen, waardoor je dus alleen maar het shirt hoeft te wassen en niet meteen de hoodie of sweater.

Tip 2: Was de kleding binnenstebuiten

Om de buitenste laag van je kleding te beschermen, kun je de kleding het beste binnenstebuiten in de wasmachine gooien. Hierdoor voorkom je dat de print vervaagt en dat de was tegen andere kledingstukken wrijft. Was je een hoodie met een koortje? Knoop deze dan vast om te voorkomen dat hij er tijdens het wassen uitglijdt.

Tip 3: Was je kledingstukken met koud water

Door je kleding in koud water te wassen, zal het minder snel krimpen of verkleuren. Een ander voordeel is dat het kan leiden tot minder kreukels in je kleding. Daarnaast verbruik je veel minder stroom doordat je wasmachine het water niet hoeft op te warmen. Zo bespaar je dus niet alleen de kwaliteit van je kleding, maar ook nog eens kosten :). Wil je nog duurzamer met je kledingstukken omgaan en heb je tijd over? Was je kledingstukken dan met de hand. Laat ze 20 minuten weken in koud water met wat wasmiddel en spoel het uit in een teiltje.

Tip 4: Kies het juiste wasmiddel

Er zijn heel veel verschillende soorten wasmiddel. Door mild wasmiddel te gebruiken, gaat je kledingstuk langer mee. Ook kan je een wasmiddel gebruiken die speciaal gemaakt is voor het beschermen van de kleur van je kledingstuk. Hierdoor blijft de kleur fel en vervaagt het minder snel.

 

Nog een goede tip: voeg een beetje azijn toe aan je milde wasmiddel. Dit voorkomt dat donkere kleuren in elkaar overlopen en werkt als een natuurlijke wasverzachter.

Tip 5: Stop de wasmachine niet te vol

Te veel kleding in je wasmachine zorgt voor overmatige wrijving, die de kleding kan beschadigen. Zorg ervoor dat je kleding genoeg ruimte heeft in de wasmachine.

Tip 6: Stop je kleding niet in de droger

Droog je kleding altijd aan de lucht. Het duurt dan misschien iets langer tot je kleding droog is, maar het is beter voor het behoud van de kwaliteit van de kleding. Door je kleding te drogen aan de lucht houdt je de materialen zacht en voorkom je dat je kleding krimpt. Let op: vermijd direct zonlicht. Daardoor kunnen de kleuren van je kleding vervagen. Laat je kleding liggend drogen op een schone doek of hang het in een koele, droge ruimte. De laatste maar misschien wel de belangrijkste tip: lees altijd de instructies op het waslabel. Hierop staat precies aangegeven wat de beste manier is voor het kledingstuk. 

 

Met deze tips kan jij ervoor zorgen dat je kleding nog langer mee gaat!